Integration Musik

Integration kan betyda så mycket och innehålla så många olika delar. En del är musik, tv- och filmhistoria. När man växer upp i ett land så delar man ofta gemensamma minnen av musik, tv-program, inklusive barnprogram och film.

Lyssna på svenska klassiker

Längst ner finns, än så länge, en låtlista som jag har skapat på Spotify. Den heter ”Svensk musikhistoria för nyanlända” och texten på den här sidan förklarar tanken med den. Du behöver ha eller ladda ner Spotify för att kunna lyssna på listorna.

Det här skiljer sig inte bara länder emellan men även generationer emellan. En som är 40 år idag har inte samma referensramar i ämnet som en 20-åring har, men trots det så finns det både musik och tv som kan ses som, i det här fallet, svenska klassiker. Sådan musik och film som människor uppväxta i Sverige kan känna igen och relatera till.

Det här är, tror jag, något som högst ofrivilligt skapar ett slags utanförskap. Låt mig ta ett kort exempel från mitt eget liv: jag är född 1979 och när jag var liten så hade vi ingen tv. Det var inget problem med det och var i regel inget jag funderade särskilt mycket över då. I vuxen ålder kom jag dock på mig med att känna mig lite utanför när folk i min ålder pratade om gemensamma minnen av barnprogram som jag hade missat.

Delar av det här går inte att komplettera senare i livet, de delarna som rör minnen och känslor relaterade till barnprogrammen, men man kan åtminstone se dem eller läsa om dem i vuxen ålder så man vet vad det pratas om när nån nämner Bumbibjörnarna, Fem myror är fler än fyra elefanter och så vidare.

Jag vill göra vad jag kan för att inkludera de människor som kommer hit från andra länder i vuxen ålder i svensk musik, tv- och filmhistoria genom att till exempel sätta ihop svensk musikhistoria för nyanlända.

Regler för listan

Vem som helst kan lägga till låter i de här listorna, med det enda kravet att låtarna man lägger till är sådana låtar som man kan förvänta sig att folk uppväxta i Sverige ska känna igen, tvärs över genrerna. För att de ska ses som klassiker i det här sammanhanget så får låtarna inte vara nyare än 20 år.

Så småningom är tanken att jag ska initiera listor med låtar från vissa decennier, till exempel 60-tal, 70-tal och så vidare. Jag vill även skapa listor på svenska barnprogramklassiker och svenska filmklassiker.

Jag kommer moderera låtlistorna. Har du funderingar över varför någon låt är med eller har tagits bort så kan du kontakta mig på info@mirumirupliff.vinokur.se.