Brevvänner mot ensamhet

DU BEHÖVER INTE VARA ENSAM FÖR ATT DELTA. ❤️

På tok för många människor är eller känner sig ensamma i Sverige idag och det finns olika sätt att hantera problemet på. Ett sätt är att få en brevvän man kan skriva med – och det är det jag hoppas få dig att vilja vara delaktig i.

HUR GÅR DET TILL?
Du anmäler dig här och sen väntar du på mail från mig. I mailet får du lite kort information om din brevvän samt adressen till hen. Från det att du får ett brev i brevlådan så har du en månad på dig att svara på det. Du får skriva om i princip vad du vill. Stort som smått. Kort eller långt.

VEM KAN DELTA?
– Alla åldrar kan delta
– Du som ÄR ensam kan delta
– Du som INTE är ensam kan delta
– Du behöver bo i Sverige
– Du behöver kunna läsa och skriva svenska
– Du behöver vara inställd på att brevväxla åtminstone ett år (12 brev sammanlagt, varav 6 från dig), helst längre än så

BREVVÄNNER MOT ENSAMHET
Mirumirupliff, initiativet jag driver Brevvänner mot ensamhet igenom, kommer fokusera på ensamma människor som är över 70 år, men det betyder inte att yngre ensamma också kan delta. Tanken är att yngre och äldre ska brevväxla med varandra, både för att bidra till mindre ensamhetskänslor och dels för att jag tror det gynnar alla att lära känna nån som inte alls är i ens egen ålder. Det kan dock bli så att äldre brevväxlar med varandra, beroende på vilka som anmäler sig.

ANMÄLAN
Vill du vara med? Anmäl dig här!

PENGAR
Det kostar lite att köpa brevpapper, penna, frimärke och kuvert. Förhoppningsvis får jag tag på sponsring och då skickar jag detta till dig och din brevvän. Om inte så står alla för sitt eget materiel. Jag meddelar när jag vet mer.

VÄLKOMMEN!

FAKTA OM ENSAMHET:
Ungefär 300 000 personer i Sverige beräknas vara socialt isolerade enligt SCB. Det är drygt tre procent av Sveriges befolkning. Det finns olika definitioner på ensamhet. Man kan liksom vara mer eller mindre ensam, såklart. Riktigt jävla ensamma är framförallt äldre på 85 år och uppåt. Av dem är åtta procent av befolkningen ”höggradigt socialt isolerade”, medan det i yngre åldrar är två procent.

Det är ganska jämnt fördelat mellan män och kvinnor när det gäller social isolation, även om män tenderar att vara lite ensammare än kvinnor. Är man mellan 55-64 år är däremot mer än dubbelt så många män som kvinnor ensamma. En teori om varför det är så är att när par separerar så är det vanligare att parets barn bor hos mamman. En annan möjlig förklaring är att män håller sina känslor inom sig och är sämre på att vårda sociala nätverk. (länk)”